dinsdag 10 juni 2014

Veluws vuurwerk!

Koningsdag 2014 - Deze week werd duidelijk dat de gemeente Hilversum een vuurwerkverbod gaat instellen voor het komend oud & nieuw. Heugelijk nieuws voor iedereen die het onbehoorlijke en te harde geknal meer dan beu is. Jammer voor de puberende jongen die 1 x per jaar legaal stout wil doen. Zo'n vuurwerkverbod is natuurlijk een idee die al een breed draagvlak kent binnen andere vlakken van onze maatschappij. Neem nou het voetbal. 

Ook daar geldt al jaren een vuurwerkverbod in stadions, die met succes wordt gehandhaafd. Nou ja, succes…   het ging toch een beetje mis afgelopen zondag. Oke.. het verbod was er, maar alle 1 cellige Ajaxsupporters hadden zich verzameld achter het doel van Ajax keeper Vermeer, en dachten dat het een leuk idee zou zijn om voor de verandering het Guinness Book of records record… simultaan-vuurwerk-gooien-naar-eigen-keeper, te verbreken. Deze groep laaghoofdigen slaagden met vlag en wimpel in hun opzet en kregen landelijke bekendheid met hun recordpoging. Helaas voor hun, hadden ze hun actie geheim gehouden en niet aangemeld bij de recordcommissie, en dus is er voor hen geen plaats in het bekende Guinness Book of Records. Als stank voor dank mogen ze morgen niet eens mee naar Almelo om een eventueel kampioensfeest te vieren.

Vuurwerk gebruiken op een goede manier blijkt toch een lastig klusje te zijn. Spreekwoordelijk gezien lukte het PEC Zwolle wel om voor vuurwerk te zorgen en met 5 siervuurpijlen het almachtige Ajax te degraderen tot figuranten in de grootste vuurwerkshow van de laatste jaren.

Niet alleen de Rotterdamse Kuip was door rook omgeven.. ook de Veluwe deed een behoorlijke duit in het zakje deze week. De bosbrand tussen Hoenderloo en Otterlo zorgde voor een aardige rookontwikkeling waar menig Ajax hooligan trots op zou zijn geweest. Net als de Rotterdamse Kuip heeft ook de Veluwe kordate professionals die het vuur in bedwang konden houden. Maar de gevolgen waren zichtbaar… zowel in de Kuip als op de Veluwe zijn grote zwarte plekken de stille getuige van wat eens een groene vlakte was.

Over groene vlaktes gesproken.. de Veluwe wordt zoals u misschien wel weet, doorkruist door een heel netwerk aan fietspaden. Ik dacht altijd dat er ooit een flinke lobby heeft plaats gevonden om de fietsende medemens een groot plezier te doen door het aanleggen van deze veelheid aan betonplaten. Dwars door de bossen en over de heide. Dit blijkt echter helemaal niet waar te zijn. Of, in ieder geval, heeft dit maar een kleine rol gespeeld in het tot stand komen van dit netwerk aan fietspaden. 

De eigenlijke, en daarmee belangrijkste reden om deze paden aan te leggen is het verkleinen van het risico op grote bosbranden. De fietspaden dienen als brandgang en zorgen er bij brand voor, dat het vuur niet alsmaar door kan kruipen. De fietspaden zorgen er dus voor dat het vuur niet op kan rukken naar de stad Apeldoorn. De aanwezige sportvelden in het Orderbos hebben eenzelfde preventieve functie!  Wederom dus het bewijs dat sporten gezond is!

Deze week werd bekend dat de dames trainers van landskampioen Alterno weg gaan bij de club en zal er de komende jaren ook geen vuurwerk verwacht mogen worden uit deze hoek. Het enige vuurwerk waar we dan nog op kunnen rekenen, is het vuurwerk op Koningsdag… laat dat nou vanavond het geval zijn!


En dus,.. pak nog maar snel even je fiets… rij een rondje over de Veluwse brandgangen.. en geniet vanavond van een vuurwerk die wél zorgt voor een glimlach op ieders gezicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten