dinsdag 10 juni 2014

GIRO 055

In het jaar 2016 komt de Ronde van Italië naar Apeldoorn! Tenminste.. als het aan de gemeente ligt. Dat de Giro in 2016 naar Nederland komt is zeker, verdere details zijn nog onduidelijk. Apeldoorn heeft besloten zich kandidaat te stellen. Apeldoorn wil graag de start van de Giro 2016.

Apeldoorn! De Giro.. Wat is dat voor combinatie? Dat slaat toch eigenlijk nergens op! Wat is in vredesnaam de logica hierachter?

Naar verluid kost zo’n Giro-start zo’n 6 miljoen euro, en levert het 9 miljoen euro op.
En met deze geldkwestie hebben we de zaak gelijk bij de kop te pakken. 
Het binnenhalen van een dergelijke grote ronde heeft natuurlijk helemaal niks te maken met liefde voor de sport, maar is puur gebaseerd op het willen spekken van de provinciale en gemeentelijke kas.

Zes miljoen voor een start van deze ronde. Waarschijnlijk kan de Giro niet anders dan dit oogluikend toestaan. Het is de enige manier om financieel te overleven. Dat geldt trouwens ook voor de Tour de France. Die start dit jaar in Engeland. Drie dagen lang maar liefst. 3 dagen!

Ik vind dit niet kunnen! De Tour en de Giro moeten gewoon in hun eigen land beginnen. De Giro is namelijk de Ronde van Italië. En dan is het toch raar dat de Ronde van Italië in Nederland begint?

Zo lust ik er nog wel één. Trekken we deze logica door, dan zal de Elfstedentocht in de toekomst ook buiten de Frieze oevers treden en de tocht commercieel gaan uitbuiten! Dan begint de tocht niet in Leeuwarden, maar vindt de start opeens op het Apeldoorns kanaal plaats en zal het via elf steden alsnog gewoon op de Bonkevaart finishen.

Of zal de eerste ronde van Rolland Garros in Apeldoorn worden gespeeld. Genoeg gravelbanen binnen de gemeentegrenzen om dit te kunnen realiseren, met natuurlijk het Omnisportcentrum als centrecourt!

De vraag blijft echter op basis van welke motivatie Apeldoorn grote sportevenementen aan zich wil verbinden? Als het puur om het geld gaat zeg ik.. niet doen! Doe je het omdat je als stad totaal gek van sport bent en dat wil uitstralen, dan zeg ik …. Vooral wél doen!
Zorg er dan voor dat je een paar keer per jaar ultiem grote evenementen naar je stadje haalt! 

Wat dacht je van een Formule 1 race door de straten van Apeldoorn? Een wereldbekerwedstrijd zwemmen in het Omnisport? Haal een NBA wedstrijd naar Apeldoorn! Zorg er voor dat Tiger Woods en Joost Luijten elkaar het leven zuur laten maken op de Hoog Soerense golfbaan! Organiseer de Spa regatta eens op het Apeldoorns Kanaal en doe een WK turnen in het Omnisport!

Maar de vraag blijft.. waarom wil je het? Omdat het geld op levert? Of omdat je door al je Apeldoornse aderen sport hebt stromen?

En de Giro? Laten we die maar gewoon naar Apeldoorn halen. Het levert ons in ieder geval een paar miljoen euro op. Die centen kunnen we dan mooi gebruiken om andere dure sportevenementen ook naar Apeldoorn te halen en krijgt Apeldoorn voor het eerst in haar geschiedenis een heuse identiteit.

Al het geld wat er aan dit wielrenevenement verdiend wordt, kan direct gestort worden op het meest logische rekeningnummer die je voor dit evenement kunt bedenken…. GIRO 055!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten