dinsdag 10 juni 2014

KluunClassic!

Een kille winterdag, Apeldoorn 2025…. Het is een uur of 8 in de ochtend. Het donker maakt langzaam plaats voor iets wat op daglicht begint te lijken. De bomen zijn kaal, de wind waait niet vandaag. Het ochtendrood begint zich steeds meer te manifesteren… er staat iets moois te gebeuren vandaag in een winters Apeldoorn!

Het is min 12 en koning winter heerst als in vroeger tijden. Men spreekt van de koudste winter sinds 1963 en ook in Friesland hebben de rayonhoofden elkaar al gevonden. De vooruitzichten zijn goed en de kans dat er dit jaar een Elfstedentocht verreden zal worden wordt nu al geraamd als groter dan 80%!

Inmiddels is de zon boven het maaiveld gaan staan… Apeldoorn ontwaakt. De vele auto’s die door de stad rijden laten een flinke wolk damp achter. Er zijn vandaag verdacht veel fietsers op de been. Allemaal met een tasje aan het stuur waaruit 2 ijzers steken. Elke waterpartij is inmiddels in beslag genomen door de schaatsende medemens.

Het is tien uur en de eerste toeschouwers staan al langs de kant. De thermosflessen gevuld met warme drank, de muts flink op het hoofd. Er word gespeculeerd hoe laat de eerste rijders de Freulebrug zullen bereiken. De schaatsers zijn om 09.30 vertrokken en een snelle rekensom leert dat het niet langer dan een half uur gaat duren voordat de eerste rijders er zullen zijn!

Bij de Brugwachter staat inmiddels een flinke menigte en ook op de Freulebrug is het gezellig druk! Iedereen tuurt het kanaal af!

In de verte doemen een paar koplampen op en al snel wordt duidelijk dat zich voor die lampen 12 schaatsers begeven. De kopgroep bereikt Apeldoorn zo’n driekwartier na het vertrek vanuit Dieren.
Alle favorieten maken deel uit van de kopgroep!

Apeldoorn heeft het slim aangepakt, want de organisatie heeft bedacht dat er tijdens de tocht 1 stempelplaats zou worden opgenomen.. Ter hoogte van de Potlood.

Nadat de kopgroep zich heeft af lopen stempelen, snellen zij zich richting het noorden! Ze zullen nog vaak van het ijs moeten om alle bruggetjes en sluizen al klunend te moeten omzeilen. De eerste rijder die in Hattem over de streep gaat, wint.

De Apeldoornse bevolking maakt er een mooi feestje van die ochtend!
Nadat alle toprijders gepasseerd zijn, volgt er nog een mooi lang lint van recreanten die dezelfde tocht afleggen tussen Dieren en Hattem… De eerste editie van de Kluun-Toertocht Het Apeldoorns Kanaal is een feit!

Het kanaal kent een lengte van 54 kilometer en kent meer dan 60 bruggen en sluizen! Dit is voor de topschaatsers dan ook bij uitstek dé gelegenheid om hun kluuntechniek op de proef te stellen en zich waar nodig er nog meer in te bekwamen!

Het is inmiddels 12 jaar geleden dat de kanalenklassieker voor het eerst gehouden werd en sindsdien heeft de klassieker 3 x plaatsgevonden! Het blijkt voor de topschaatsers dé test te zijn daags vóór het schaatsen van de Elfstedentocht… Het wordt in de volksmond al de KluunClassic genoemd! Apeldoorn en zijn kanalentocht is inmiddels onmisbaar geworden op de natuurijskalender… En daar kunnen we toch trots op zijn!

Ik schrik wakker! Ik besef dat ik aan het dagdromen ben! 

Maar hoe mooi zou het zijn als dit ooit werkelijkheid zou worden! Een klassieke tocht die door ons dorp gaat!


En hoe mooi zou het zijn dat er daags voor het evenement gezegd kan worden… it giet oan!... Maar dan uiteraard, op z’n Apeldoorns!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten