dinsdag 10 juni 2014

Kruisbestuiving in Apeldoorn!

Apeldoorn oh Apeldoorn! Wat heb jij het toch eigenlijk ontzettend goed voor elkaar! Je bent in het bezit van het mooist gelegen sportcomplex, tussen de Veluwse bomen en… je hebt na een lange moeizame strijd, dan toch eindelijk je topsporthal waar je al zo lang van droomde!
Apeldoorn, je zorgt goed voor jezelf! We kunnen met z’n allen trots zijn wat we allemaal binnen onze stadsgrenzen aan sportmogelijkheden hebben! De vraag is echter of we wel zo trots moeten zijn? 

Zoals ik al zei.. sport-mogelijkheden! Het zit mij met name wat dwars in het woordje mogelijkheden. Het woord mogelijkheid betekent niks meer dan dat we een bepaalde keuze hebben. Daar komt het woordje keuzemogelijkheid ook vandaan. De mogelijkheid om te kiezen. De vraag is, of we deze mogelijkheden wel goed benutten!

Wij Apeldoorners hebben keuzes genoeg! Kijk maar eens waar je allemaal uit kan kiezen als je een rondje maakt in sportpark Orderbos.
Let op!... we gaan met de klok mee en beginnen bij korfbal vereniging Steeds Hooger. Daarnaast heb je vervolgens een voetbalvereniging, een atletiekvereniging, een hockeyvereniging, een wielren- en mountainbike vereniging, een tennisvereniging, nog 2 voetbalverenigingen en een honk- en sofbalvereniging. Keuzes, keuzes, keuzes!

In het Omnisportcentrum heb je ook nog de 3-eenheid volleybal-atletiek en baanwielrennen.

Ik train zelf 1 x per week in het Omnisport op het middenterrein, en Ja, ik ben die atleet die af en toe gefascineerd letterlijk in de rondte kijkt hoe de baanrenners hun training afwerken. Ik word er soms duizelig van. Maar behalve duizelig… raak ik steeds meer verbaasd!

Neem nou de donderdagavond. Op die avond trainen de baanrenners van de Adelaar en de atleten van AV’34 op hetzelfde tijdstip. Het is verbazend hoe beide groepen sporters en trainers met zichzelf bezig zijn en geen oog hebben voor de andere sport! Van enige kruisbestuiving is totaal geen sprake, terwijl dit nou juist de grootste mogelijke toegevoegde waarde van het Omnisportcentrum kan zijn!

Ja, ik ben een conditietrainer en ik vind er het mijne van!

Waarom laat je de baanrenners niet af en toe trainen door een aanwezige sprinttrainer van AV’34? Dan profiteer je maximaal van de aanwezige kennis en is er meer sprake van optimale training! Een atletiektrainer is namelijk bij uitstek opgeleid om te kijken naar lichaamshoudingen en gedragingen van de bewegende mens! Een sprinttrainer kent meerdere oefenvormen als het gaat om bijvoorbeeld reactiesnelheid.. 
Ook het trainen van de rompstabiliteitsspieren zijn binnen de atletiek verheven tot een hogere kunst. Daar kan de baanwielrenner dan toch mooi ff van meeprofiteren?

Er zijn dus mogelijkheden genoeg om lekker te gaan kruisbestuiven.. alleen worden ze op dit moment totaal niet benut! 

Er ligt voor de atletieksport een schone taak te wachten. Elke sport waarin snelheid een rol speelt, is gebaat bij snelheidstraining! Atletiek heeft de kennis in pacht!

Maar wat dacht je bijvoorbeeld van honkbal? Zo snel mogelijk naar het 2e honk.. ik zeg! Eén x per maand een training door een atletiektrainer. Maar ook andersom! De sprinters van AV’34 krijgen 1 x per maand een snelheidstraining van een honkbaltrainer.. Ik neem tenminste aan dat ze bij Robur ’58 voldoende sprintkennis in huis hebben om atleten nét even een andere training te  geven!

Sportend Apeldoorn heeft dus in potentie een hele mooie mix aan sporten in huis.

De vraag is, of de Apeldoornse trainers, open staan voor een kijkje in elkaars keuken…. Het is tijd, om te gaan kruisbestuiven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten