zaterdag 22 september 2012

En de winnaar is.. Gilbert, of.....

Valkenburg, zondagmiddag 23 september 2012, 17.11 uur...
De kopgroep bestaande uit meer dan 60 renners hoort en groupe de bel voor de laatste ronde. Het is de hele dag koers geweest, maar tot een definitieve schifting heeft het niet geleid. Nederland is met nog 5 renners goed vertegenwoordigd. Boom, Terpstra, Ten Dam, Gesink en De Kort zitten leuk verspreid in het peloton.

Kort voor het binnenrijden van Bemelen demarreert Boom weg uit het peloton. Boom komt weg met nog een paar renners die het ook niet gaan redden. Te vroeg. Boven op de Bemelenberg bedraagt hun voorsprong 4 seconden en twee camerashots later zitten Boom en consorten weer in de buik van het peloton. De Kort bevindt zich in het voorste eerste deel van de grote groep. Koen rijdt uiteraard niet voor Oranje, want daarvoor zijn de benen van Degenkolb te goed. Ondertussen rijden de 60 beste renners van vandaag richting de Cauberg. Ten Dam en Gesink hebben elkaar gevonden. Bij het binnen rijden van Valkenburg rijden ze bij de voorste twintig renners. Prima!

De bocht der bochten wordt genomen. Terpstra trekt de gashendel helemaal open en komt al snel helemaal vooraan te rijden. Dat had hij vanochtend al zo afgesproken met Tom Boonen die keurig in zijn wiel zit. Boven op de Cauberg zijn er nog 10 renners over. Taylor Phinney heeft Gilbert keurig naar boven geloodsd. Voeckler heeft het op de een of andere manier ook weer geflikt en de verrassing van de dag mag is toch wel Zdenek Stybar. Die man is vroeg in vorm dit jaar. Bij het zien van het rode vod komt er van achter nog 1 man aansluiten. De Cauberg ontploft bij het zien van Lars Boom!

Boom besluit niet te wachten en hoopt op een besluiteloze kopgroep. Kolobnev springt er achteraan en in zijn wiel is plek voor Voeckler, Rodiguez, Kessiakoff en Boonen. Nog 800 meter te gaan. Phinney offert zich op voor Gilbert en ze vinden de aansluiting. Boasson Hagen zit in zijn wiel. Nog 500 meter te koersen. Nog 9 man!

Voeckler probeert het nog een keer, maar krijgt vrijwel meteen Boonen mee. Gilbert rijdt het gaatje dicht en besluit direct weg te springen. Wat een inzicht, wat een timing! 

Nog 200 meter te gaan en Gilbert staat niks meer in de weg om zijn seizoen in 1 klap finaal goed te maken. Phil weet het zeker en krijgt al een kleine glimlach op het pokdalig gelaat. Hij kijkt nog 1 keer om te zien of het goed zit.. Wie kan hem de regenboogtrui nog ontnemen?

Inderdaad.... SAGAN.

 
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten