zondag 22 april 2012

8 seconden...

Het spook heeft weer huisgehouden. Eens in de zoveel jaar doemt de kwade cijfergeest op. De hele wereld gaat gebukt onder zijn onverbiddelijke tronie. Of het nou de beurs is, een brief van het CJIB of het eerste wat je ziet als je wakker wordt... cijfers.

Afgelopen zondag was het weer zover. Rotterdam, 15 april 2012. Miranda Boonstra ging van start voor haar missie. Een kleine twee en een half uur ging zij de strijd aan met de geest. Als een troste strijder liep zij over de Rotterdamse wegen. Met rechte rug, opgeheven hoofd en wapperende staart leek zij elke stap overtuigt van haar kunnen. Naast alle hazen en motards was zelfs de klok haar metgezel. Tot vlak voor de finish. Miranda nadert de finish. Als ze zó dichtbij komt, dat ze met eigen ogen de digitale klok boven de eindstreep kan zien, beseft ze het... 8 seconden te laat! Met een blij gezicht vol ongeloof en onzekerheid staat ze de pers te woord:"Hier gaan ze toch niet moeilijk over doen!. Ik moet gewoon naar de Spelen".

Een paar dagen later komt het verdict. Boonstra mag niet naar de Spelen. Regels zijn regels. Miranda boos, sportminnend Nederland boos. Miranda wordt door haar prestatie en het 'net niet-echec' zelfs ontboden door Mathijs van Nieuwkerk. In DWDD vertelt ze, nog immer gefrustreerd, dat ze slechts 1 promile te langzaam was.
Eén promile! Dat is op een afstand van ruim 42 kilometer natuurlijk te verwaarlozen. En evenzo natuurlijk moet Boonstra naar de Spelen. Maar toch.. had nou ff iets harder gelopen en je was van het hele gezeik afgeweest. Ze zal achteraf zelf ook wel twijfels hebben gehad... heb ik het ergens laten liggen?  JA MIRANDA, DAT HEB JE!! Let op..

We gaan terug naar 23 juli 1989. De andere grote dag waar het 8 seconden-monster toesloeg. Inderdaad, het duel Lemond vs. Fignon. Zoals velen nog zullen weten, trok Lemond aan het langste eind in deze afsluitende tijdrit. Ook Fignon zal direct na de wedstrijd veel gedachtes hebben gehad of hij het ergens heeft laten liggen. De vergelijking tussen Fignon en Boonstra dringt zich op. Beiden verslagen door de klok en ja... beiden een paardestaart!

Maar nu komt ie... Naderhand is door onderzoekers berekend hoeveel seconden Fignon verloren heeft door het niet dragen van een aerodynmische helm (die Lemond wél droeg) en daardoor het wapperen van zijn staart. De tijdrit bedroeg 24,5 kilometer en het berekenende tijdsverlies was 5 seconden. De conclusie destijd was dan ook, dat het aan de staart niet gelegen heeft. Maar wat nou als de tijdrit 42 km en 195 meter bedroeg? Dan zou het verschil 8,6 seconden zijn!!!

Moet ik nog meer zeggen... een monsterlijke conclusie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten