dinsdag 1 juli 2014

Discipel Klaas

Negentien. Het getal 19. Negentien is schoner dan elk ander getal.
Negentien zit vol met tegenstrijdigheden.. De 1 en de 9 liggen het verst van elkaar. Ze zijn elkaars tegenpolen. Maar schrijf je het uit, negentien, dan zijn het twee opeenvolgende getallen. Verdere ontleding van het getal leidde alleen maar tot verwarring. Tot afgelopen zondag. Tot het moment dat Huntelaar raak schoot voor Oranje.

Voordat we naar het bewuste penaltymoment gaan, eerst even wat feiten.
De 1 en de 9 zijn dus elkaars  tegenpolen, zogezegd de Yin en Yang van het cijferalfabet. Twee begrippen die verwijzen naar twee tegengestelde principes of krachten. Ze houden elkaar in stand en in evenwicht. Het symbool ken je vast wel. Dat zwart witte rondje met die S-vorm in het midden. De S… laat dat nou de 19e letter van het alfabet zijn! 

Dan de wedstrijd tegen Mexico. Oranje zat al met anderhalf been in het vliegtuig richting Schiphol, tot de scheids in de 94e minuut naar de penaltystip wees. Huntelaar schoot en schoot raak. Klaas-Jan Huntelaar. Voetballer die per jaar eigenzinniger wordt. En daarmee uitgesprokener. Dit zei hij een tijdje geleden in een interview: 


“Sport moet extreem zijn”- “Compleet afgemaakt worden als het 
niet lukt, bejubeld worden als je wint. Weggehoond of op de schouders, 
geen middenweg. 
Dat is het allermooiste. Als je verliest, he-le-maal kapot gaan. Scoren in de 
laatste minuut: één groot feest.”

Deze woorden bleken profetisch. Het gebeurde afgelopen zondag precies zoals hij in het interview aangaf! Toeval of niet, Klaas-Jan speelt dit WK met nummer 19. Het getal der extremen! De sporter die alleen maar kan spelen volgens het alles of niets principe. De sporter die vindt dat sport pas floreert wanneer het extreem is. Klaas-Jan en nummer 19. Alsof het getal hem uitkoos om de boodschap extra kracht bij te zetten. Klaas-Jan de boodschapper. De discipel.
En weet je in welke minuut Huntelaar inviel voor Van Persie? Negentien minuten voor het eindsignaal. Oh en trouwens, weet je het hoe vaak Nederland aan een EK of WK heeft meegedaan? Precies! Dit is eindronde nummer 19! Negentien lijkt dit WK in het algemeen en Klaas-Jan Huntelaar in het bijzonder, te hebben uitgekozen om zijn final statement te maken!

Negentien heeft net zo lang gewacht totdat ik snapte wat het me al een tijdje wil vertellen. Als ik het samenvat dat moet het ongeveer iets zijn als: Ga voor het ultieme en vertrouw erop dat je in balans zult blijven. 

Voordat ik deze mantra onvoorwaardelijk en voor altijd zal omarmen, vraag ik 19 om nog één bewijs. Nog één ultiem statement, die elke twijfel voorgoed weg zal nemen.

Een doelpuntje van Huntelaar in minuut 19 van de WK finale zou de zaak goed doen!

NB: Na publicatie van bovenste column wees een lezer me op de penalty van Huntelaar. Voordat hij de bal op de stip legde en em erin schoot, stuiterde hij de bal 19 keer. Amen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten