maandag 21 juli 2014

Snelcursus: Herken de renner

Praktische informatie:
Cursusvorm                    Thuiscursus
Cursusdata                     Eerste 3 weken van juli, dagelijks
Lestijden                         14:15 – 17.30 uur (inclusief koffie)
Kosten                             Geen
Toelatingseisen              Geen
Docenten                         Ondergetekende
Locatie                             Uw eigen zetel

Voor wie is deze cursus?
De cursus is bedoeld voor iedereen die meer diepgang wil tijdens het kijken van de wielerwedstrijden in het algemeen en de Tour de France in het bijzonder.

Inhoud cursus:
Tijdens de cursus wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden gekeken waar Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot verzuimen de kijker relevante informatie te verschaffen. Daarnaast krijgt u handelingsalternatieven aangereikt, waardoor u uiteindelijk zelf diepgang kan geven bij het aanschouwen van de mooiste sport ter wereld.

Resultaat:
Na het voltooien van deze cursus, bent u in staat om:
1) Renners te herkennen;
2) Spannende, cruciale momenten voortijdig te herkennen;   
3) Het door Maarten Ducrot gebezigd wielerjargon te vertalen en ze om te buigen tot toelaatbare verslaggeving.
4) Zonder probleem af te stemmen op Sporza en kunt u zich meten met het deskundige niveau van Renaat Schotte en André Meganck.

Herken de renner:
Zoals u weet beperkt de huidige verslaggeving zich tot het noemen van de voorste 5 wielrenners. U had ook reeds gemerkt dat dit vaak dezelfde renners zijn, met name in de wat meer heuvelachtige etappes. Deze renners hebben simpelweg de sterkste benen. Interessanter is, wat daarachter gebeurt. U weet dat al lang, want u bent de afgelopen weken steeds op zoek geweest naar Belkin-renner Mollema. U weet dan ook dat hij in het groen rijdt. U hoeft maar 1 ding te doen.. zoeken naar de kleur groen. Ook al is het maar een klein stukje mouw of helm. Dit is voldoende om te weten of Mollema er nog bij zit. Het gevaar bestaat echter dat u de renner zó snel herkent, dat u pas daarna de heren Dijkstra & Ducrot hoort afvragen of Mollema nog in de kopgroep zit. Dit kan leiden tot ergernis, omdat u van de landelijke sportverslaggeving verwacht dat ze kordaat hun werk doen.

Cruciale momenten
U bent dus als kijker op zoek naar details. Details die de koers maken. Deze details spelen zich bijna altijd af in de achtergrond. Kijk dus vooral niet naar de voorste rijders, maar juist naar wat er in de achtergrond gaande is. Dit is het mooist te zien wanneer de kopgroep een bocht al een tijdje gepasseerd is en de cameraman diezelfde bocht nog wél in beeld neemt. U ziet dan meer dan eens een renner rijden die de kopgroep heeft moeten lossen. Stel, u ziet in die bocht wat vaags groens en weet dat Mollema nog in de kopgroep zit. Dan weet je dus dat de kans groot is dat de andere klimmer van Belkin, Laurens ten Dam, de kopgroep heeft moeten laten. Wederom kan dit voor ergernis zorgen wanneer Dijkstra zich afvraagt of Ten Dam er nog bij zit.

Het onthouden van kleuren is helemaal belangrijk wanneer de regisseur helikopterbeelden laat zien. Terwijl Herbert Dijkstra nog bezig is te vertellen welk kasteel u net een halve minuut lang in beeld had, ziet u inmiddels weer de koers. Een helikoptershot dus. U ziet een afdalende kopgroep en telt één groene wielrenner, terwijl volgens uw voorlaatste waarneming zowel Mollema als Ten Dam er nog bij zaten. U weet dat er iets cruciaals gebeurt moet zijn. Herbert weet dat nog niet!
Ook dit kan leiden tot frustratie. Wees gerust! U bent niet de enige die op zulke momenten tandenknarsend voor de buis zit. Voelt u ook niet beschaamd als er een gedachte voorbij komt dat u wilt overschakelen naar bijvoorbeeld het Belgische Sporza.

Ducrotiaans wielerjargon
U heeft gemerkt dat met name Maarten Ducrot regelmatig een bepaald taalgebruik hanteert die u niet als zodanig heeft herkent. Ducrot promoveert een aantal zelfstandig naamwoorden tot werkwoorden en weet deze moeiteloos in schier normale volzinnen te huisvesten. Onderstaand een aantal van deze werkwoorden.

-          Wapperen
o   Zelfst.nw: Wapper
o   Toevoegingen: er af wapperen; er doorheen wapperen
o   Waarschijnlijk bedoeld om een bepaalde beweging van een renner door het peloton te duiden.
-          Pieren
o   Zelfst.nw: Pier
o   Toevoeging: er af pieren.
o   Waarschijnlijk bedoeld om een bepaalde beweging van een renner door het peloton te duiden.
-          Stoempen
o   Zelfst.nw: Stoemp
o   Toevoeging: Doorstoempen; Er af stoempen.
o    Waarschijnlijk bedoeld om een bepaalde beweging van een renner door het peloton te duiden.
-          Harken
o   Zelfst.nw: Hark
o   Toevoeging: Er door (heen) harken: weggeharkt worden.
o   Waarschijnlijk bedoeld om een bepaalde beweging van een renner door het peloton te duiden.

Thuisopdracht: Bedenk zelf een werkwoord, die oorspronkelijk bedoeld was als zelfstandig naamwoord. Bijvoorbeeld: “Buffel”. ‘Kijk hém er eens genadeloos afgebuffeld worden!’

Tot slot
Mocht u na het volbrengen van bovenstaande cursus behoefte hebben aan nog meer koersinzicht, dan raden wij u ten zeerste de Belgische sportzender Sporza aan. De heren Meganck & Schotte hebben deze cursus ook gedaan en hebben het sportverslaan tot een ware kunst verheven. Geen detail word gemist! Voor u ook maar aan een waaiermoment zit te denken, hebben zij de windrichting al nauwkeurig bepaald en een gerede uitspraak gedaan na welke renner het gat zal vallen. Zij zien langs de kant van de weg minuscuul kleine vlaggetjes wapperen en weten genoeg wanneer 2 kopmannen even met elkaar smiespelen.... Als de waaier dan inderdaad ontstaan is, zeggen zij met terecht droge arrogantie:"et voila!".

Maar let op! Het volgen van de koers via Sporza kent ook zijn risico’s. Het gevaar bestaat dat u na 10 minuten Sporza er reeds afgepierd wordt, omdat Schotte & Meganck er weer een informatieve klap op hebben gegeven en u al zittend voor de buis, zwart zaad zit te eten en al harkend en stoempend en met oren als washandjes toch weer om uw moeder gaat schreeuwen.. of in dit geval… om Herbert & Maarten.  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten